Български English

16 Световни дни за борба с насилието над жени

Една от всеки три жени по света става жертва на насилие, независимо от социален и икономически статус, расова и етническа принадлежност, възраст, здравословно или друго лично положение.

Ние, организациите от Сдружение „ Алианс за защита от насилие основано на пола” се присъединяваме към международните дни срещу насилието срещу жени/ 25 ноември- 10 декември 2018/.

Мария е принудена да се крие вече втора година с детето си далеч от семейството си, поради страх от бившия си партньор, който е упражнявал жестоко насилие срещу нея и близките й.

След жесток побой Калина не може да отиде на лекар и да лекува травмите си, тъй като съпругът й не й позволява да излиза, за да не се оплаче и снабди с медицинско удостоверение.

 Вера е жена с увредено здраве, системно бита и насилвана от партньор, който претендира, че се грижи за нея и от когото е зависима.

 Лидия е пребита и изхвърлена от съпруга си след скандал от ревност поради  разменени погледи между нея и непознат мъж.

Златина е непълнолетна и е омъжена при уреден брак, но бива върната обратно на родителите, отпада от училище и, като опозорена, е изхвърлена на улицата.

И още много други……

В капана на насилието или на неизпълнението на законовите мерки са били много от жените, които от началото на 2017 година насам са загубили живота си от ръката на насилник, с когото са били в близки отношения. Те са вече повече от 45 жени, както и деца, като убийствата са били извършени хладнокръвно с хладно оръжие или с огнестрелно оръжие, притежавано незаконно или законно.

Това е недопустимо дори само за един такъв случай, а особено в контекста на претенциите на нашето общество за цивилизованост и принадлежност към най- висши човешки ценности.

За Бургас цитираната статистика от „Център за превенция на насилието и престъпността“ сочи повече от 200 жертви на домашно насилие потърсили помощ от началото на годината.

По повод международната кампания „16 дни против насилието“, която се отбелязва всяка година в повече от 130 държави, Асоциация „Деметра“ обявява дни на отворените врати в двата си консултативни центъра за жертви на насилие, съответно за „Център за превенция на насилието“ на 27 и 28.11.2018г. и „Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“ – 29 и 30.11.2018г. В подкрепа на организацията се включва и с няколко инициативи  „Зонта клуб“  Бургас, като  всичките  автобуси от градския транспорт на Бургас ще осъмнат с афиши и дипляни срещу насилието над жени, разпространени от жените на световната организация. Дамите от клуба избраха и произволни автобуси, където раздадоха брошури  с информация за консултативните центрове, предлагащи услуги за пострадали от насилие в гр.Бургас.

 

За контакти:

Валентина Станкова- 0889407027, управител „Център за превенция на насилието“

Петя Великова- 0887648100, президент на „Зонта клуб“Бургас