Български English

Психологична денонощна линия за обслужване при кризи

ВНИМАНИЕ!!!   ОТ 30.03.2020г. „ПРИЕМНАТА ЗА ЖЕРТВИ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ“В УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“ ПРЕДОСТАВЯ КОНСУЛТАЦИИ ДИСТАНЦИОННО НА „ПСИХОЛОГИЧНА ДЕНОНОЩНА ЛИНИЯ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ ПРИ КРИЗИ“ – 0700 40 150

На първо място, ако сте в непосредствена опасност, трябва да се обадите на 112 за помощ.

Но ако се сблъсквате със следните проблеми:

COVID 19 – изпитвате несигурност, тревога, безпокойство, свързани с настоящата пандемия, породена от COVID 19. Много хора изпитват самота, изолация или се чувстват „заседнали“ у дома си, което също е толкова трудно;

Домашно насилие – станали сте жертва на домашно насилие, в ситуацията на социална изолация и „извънредно положение“ в страната. Изследванията сочат завишаване на домашното насилие в ситуации на криза;

Има много ползи от обаждането по телефона на „Психологична денонощна линия за обслужване при кризи“, която работи 24 часа, 7 дни в седмицата и ви предоставя незабавен достъп до съветника по кризи. ОБАДЕТЕ СЕ !

COVID 19

В момента във всички новинарски емисии, по телефони, компютри и дори тези около нас говорят за едно – Коронавирус / COVID-19. Всичко това води до увеличаване на нивата на стрес за много хора. Има несигурност за работата, икономическа несигурност и общо усещане за безпокойство. Бихме искали да предложим някои СЪВЕТИ, за да преминем през този труден момент. Надяваме се, че някои от долуизброените, могат да Ви помогнат да озарите деня си или да придадете нова перспектива на това стресиращо време:

Информирайте се от надеждни сайтове за заболяването и препоръките за намаляване до минимум на риска да се разболеем. Човечеството е преминавало системно през сериозни епидемии, които са отнемали живота на хиляди, но се е справило с тези заплахи. Консултантите ще Ви предоставят допълнителна информация за справянето!

Медитирайте / дишайтетова вероятно изглежда като нещо, което сте чували преди, но има причини за това! Практикуването на умишлено дишане намалява сърдечната честота, тревожността и стреса с течение на времето. И практиката е доказала това. Обадете се за конкретни насоки.

Движете се – все повече изследвания показват колко тясно свързани са нашия ум и тяло. Физическите упражнения, дори и обикновеното ходене, активират доброто усещане на ендорфини и химикали в тялото ни, които освобождават стреса.

Организирайте FaceTime Partyнамерете платформа като Skype, FaceTime и т.н. … и включете близки и приятели и поставете един и същ филм и го “гледайте заедно.”

 Направете си личен проект за развитие – мечтали сте да прочетете наскоро издадена книга, да започнете дневник, да пишете, да рисувате портрет, да плетете одеяло или да победите във видео игра.  Да бъдеш сам не означава да си самотен. Обадете се и ние ще подпомогнем този процес!

Бъдете внимателни за вашите граници – това е за тези, които работят по време на тази криза. Валидно е за всички, но за работещите основно! Тук трябва да отстоявате нуждите си по здравословен начин. Внимателно следвайте правилата и изискванията за безопастност, дори ако те звучат крайно или ненужно за някои. ОБАДЕТЕ СЕ !

Домашно насилие

В тези трудни времена на социална изолация, тревога, страх и несигурност хората се сблъскват в по-голяма степен с тези негативни емоционални състояния и трудно откриват пътя за справяне с тях. В резултат избират дисфункционални поведенчески модели, които рефектират върху най-близките в дома. Нарастват напрежението и насилието в домовете. Статистиката показва завишаване на броя на жертвите на домашно насилие.

Настоящата телефонна линия е дистанционна форма на помощ, предоставяна от „Приемна за жертви на домашно насилие“ в рамките на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.                      С оглед повишаване на сигурността на Вашето здраве и това на специалистите се въвежда тази форма на подпомагане.

Ако сте жертва на домашно насилие, потърсете ни на „Психологичната телефонна  линия за обслужване при кризи“:

– Ще Ви изслушаме и заедно ще направим оценка на ситуацията – нашите консултанти ползват специализирана методика за оценка на риска в ситуация на насилие;

Ще ви съдействаме да получите помощ от органите на реда – приемната работи в сътрудничество с органите на реда;

Ще получите консултация и помощ за съставяне на план за Вашата безопастност – приемната разполога с информация и насочва към услуги, предоставящи безопастност;

Ще подпомогнем процеса по защита на Вашите права – консултантите ще Ви помогнат в попълването и подаване на документи за защита по ЗЗДН;

Ще партнираме в справянето с негативни преживявания и предложим ефективни поведенчески модели за преструктуриране на ежедневието по ефективен начин – това са поредица от консултации,  в които консултантите ще Ви партнират за справяне с негативните емоции и изработване на ефективни стратегии за справяне за подобряване качеството на Вашия живот! 

Сега трябва да преосмислим начина си на живот така, че да се подобри „качеството, съобразено с изискванията на здравословния природен начин на живеене“ и да се ограничи темпа на технолигичен стандарт, който уврежда природата.

Основният извод, е че има добър шанс за човечеството да преодолее това изпитание и да подобри по разумен  начин своя стил на живот! ОБАДЕТЕ СЕ !