Български English

П Р И З И В

Да спрем фемицида – убийствата на жени, основани на техния пол – 365 дни превенция, действие и отговорност!

През 2021 година се отбелязват 30 години от стартирането на Световната кампания „16 дни активизъм срещу насилието, основано на пола“. В световен мащаб, през 2021 г. кампанията е посветена на борбата за елиминиране на фемицида – убийствата на жени основани на техния пол.

От началото на 2021 г. до 15 юли сигналите за домашно насилие до телефон 112 са 14 338.[1]; пак от началото на годината до юни само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие[2]; през 2020 година съдилищата са издали 3 076 заповеди за защита.[3]

В месеците след обявяване на извънредното положение през 2020 г. обажданията на националната специализирана гореща телефонна линия за пострадали от домашно насилие на Алианса за защита от насилие основано на пола (АЗНОП) 0800 11977 се увеличиха със 150 процента.

По наша информация от данни на медиите от началото на 2021 г. до сега в България са извършени най-малко 17 убийства и опити за убийства на жени.

На 15.10.2021 г. жена беше публично простреляна в главата от бившия си партньор, с когото са живели на семейни начала. Жената е имала заповед за защита по Закона за защита от домашното насилие, за чието нарушаване от извършителя е имало вече образувано досъдебно производство. Извършителят обаче не е бил задържан. Този опит за убийство беше окачествен от представител на МВР като вероятен “инцидент на битова основа“.[4]

На 12.11.2021 г. беше открито тялото на друга убита и захвърлена в куфар жена около Перник. Задържан за убийството е нейният съпруг и баща на общото им дете.[5]

На 17.11.2021 г. момиче беше изнасилено, изтезавано и запалено от негов роднина. Преди това, през 2016 г. извършителят е осъден за изнасилване на майката на момичето – на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, като е бил освободен от затвора предсрочно.[6]

Описаните случаи и статистика демонстрират продължаващата от десетилетия тенденция в страната ни на подценяване на проблема с домашното насилие, който не се оценява от властите, а оттам и от обществото, като проява на тежка престъпна дейност, срещу която следва да противостои с всички средства на закона, а не като форма на „конфликти“ и „битови инциденти“, за „решаването“ на които не се дължи особен държавен и обществен ресурс.

Фемицидът не засяга само жертвите на домашно насилие. Фемицид са и всички убийства на жени, жертви на трафик, на жени, станали жертви на сексуално насилие и всеки друг случай на жена, убита, защото е жена. Фемицид са и случаите на жертви, доведени до самоубийство поради продължаващо над тях с години насилие, най-често домашно. Фемицид е и всеки случай, когато жена умира не от физическите си рани, а от усложнения и заболявания, резултат от продължаващото срещу нея насилие.

АЗНОП, неговите членове и Български хелзинкски комитет обявяваме 29-ти ноември за ден на възпоменание на убитите жени и деца, жертви на домашно насилие. От години настояваме пред властите да обявят ден за почитане паметта на убитите жертви на домашно насилие по примера на редица други държави, но до момента не сме получавали отговор.

Призоваваме властите в България да изградят ясна и всеобхватна политика за превенция и борба с насилието над жените и децата, включително срещу убийствата на жени, като:

1. Определят ден от календара за почитане паметта на убитите жени и деца, жертви на домашно насилие – 29 ноември.

Определянето на такъв ден ще представлява ясно (и много необходимо) послание от страна на държавата, че домашното насилие е форма на престъпна дейност, към която не се демонстрира търпимост. Такава държавна позиция е необходима и ще представлява сигнал към извършителите на домашно насилие, но и към жертвите в посока окуражаването им да потърсят помощ.

През последните години неколкократно отправяхме запитвания и искания до органите на изпълнителната и законодателната власт за определяне на специален ден от календара за почитане паметта на убитите жени и деца-жертви на домашно насилие, но не получихме никакъв отговор.

2. Оптимизират нормативната уредба за превенция и защита от домашното насилие и другите форми на насилие, основано на пола: Настояваме за приемане на вече предложените от нас промени в Закона за защита от домашното насилие, Наказателния кодекс и Семейния кодекс.

3. Създадат методики за оценка на риска за живота и здравето на пострадалите от насилие, които да се прилагат от институциите на първа линия – органи на МВР, на МТСП и на МЗ. Животът на всяка една жертва на насилие зависи от именно такива оценки, извършени навременно и координирано. Изготвянето на оценки на риска е начин за предотвратяване на последващи престъпления, включително убийства.

Очакваме всички институции да се вслушат и да се присъединят към нашия призив!

Алианс за защита от насилие основано на пола и неговите членове:

Фондация „Български център за джендър изследвания“ – София, Хасково

Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – Силистра

Фондация „Позитивни Умения на Личността в Социума“ (П.У.Л.С.) – Перник

Фондация „SOS – Семейства в риск“ – Варна

Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ – Хасково и Димитровград

Сдружение „Асоциация Деметра“ – Бургас

Сдружение „Асоциация НАЯ“ – Търговище

Фондация „Център Отворена врата“ – София, Ловеч

Сдружение „Център Динамика“ – Русе

Сдружение „Знание, успех, промяна“ – Дупница и Благоевград

и

Сдружение „Български хелзинкски комитет“

Подкрепено от Омбудсмана на Р България.

За помощ при домашно насилие – Национална специализирана гореща линия за пострадали от домашно насилие 0800 11977.

За повече информация:

Анна Николова – зам.-председател АЗНОП – тел: 052 609 677, мобилен: 0888 436 754
e-mail: bulgarian_alliance@mail.bg, sos@mail.bg

Адв. Елена Кръстева – координатор АЗНОП – тел.: 02 963 53 57,мобилен: 0898 673 933 
e-mail: bulgarian_alliance@mail.bg, office@bgrf.org

Надежда Цекулова – Директорка на програма „Кампании и комуникации“ към БХК
e-mail: n.tsekulova@bghelsinki.org

гр. София,
24.11.2021 г.


[1] https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/240305-balgarinat-se-bori-sreshtu-tretiya-pol-no-bie-zhena-si-mayka-si-i-detsata-si

[2]https://news.lex.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BA/

[3] https://www.ombudsman.bg/pictures/ANNUAL%20REPORT%202020(1).pdf

[4] https://btvnovinite.bg/bulgaria/zhena-e-prostreljana-vav-frizyorski-salon-v-sofija.html

[5] https://www.mediapool.bg/saprug-i-bashta-mu-sa-obvineni-za-ubiystvo-na-izcheznala-zhena-v-sofiya-news328816.html

[6] https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-razkri-podrobnosti-okolo-iznasilvaneto-i-palezha-na-17-godishno-momiche-v-car-kaloian-2291047

25 години Асоциация Деметра

Новини и събития