Български English

ПРОЕКТ: Умения за успешна социална интеграция след институционална грижа

 

Проект: “Умения за успешна социална интеграция след  институционална грижа”

И Н Ф О Р М А Ц И за  дейностите от началото на втората година

 

юли – декември 2011 г.

Работата по проекта започна с формиране на новата целева група:

–        ДДЛРГ „Ал. Г. Коджакафалията”  – 10 деца

–        Дом „Ронкали” – 6  деца

–        Младежи от защитено жилище за млади хора в риск – 8 младежи

–        Младежи, които вече напуснаха жилището и участваха в дейностите през първата година  – 8 младежи

–        Девойки от преходно жилище към Асоциация „Деметра”  – 3 девойки

–        Деца от Защитено жилище по проект на Община Бургас   – 2 деца/по предложение на Община Бургас, Дирекция – Социални дейности и трудова заетост

Така децата и младежите, с които изпълняваме дейностите по проекта станаха общо 37 , като през изминалата година те бяха 30.

Актуализирахме споразуменията за съвместна работа с Дирекция „Социално подпомагане” – /Отдел закрила на детето/ и изброените по-горе институции, в които са настанени децата и младежите.

Актуализирахме разпределението на менторите с новите деца и младежи участници в проекта.

Проведохме 3 обучителни семинара:

1. С децата от 2-та дома – Превенция на психологическите зависимости.- „Младите хора и наркотиците. Младите хора и СПИН”.

2.С младежите от защитените жилища – „Умения за търсене на работа”.

Единият от обучителите на младежите беше психологът на Бюро по труда – Бургас, за да го запознаем с проблемите на младежите и установим контакт за да ни помага при търсенето на работа.

3. С възпитателите от 4-те институции за деца и младежи на тема:

„ Формиране на умения за решаване на конфликти”

От м. октомври  т. г.  12 деца започнаха курс по английски език и продължават с интерес и желание, въпреки, че им е трудно и се налага менторите да поддържат мотивацията им.

През м. ноември младежите с менторите си посетиха Бюро по труда Бургас и се срещнаха и разговаряха  с психолога  за източниците на информация и  свободните работни места.

След обучението на тема „Умения за търсене на работа” менторите подпомогнаха всички младежи  търсещи ръбота да си напишат CV и мотивационни писма и 6-ма подадоха документи за работа.

На 20 декември се проведе и коледно парти и карнавал. Участваха всички деца и младежи, приготвиха си костюми, маски, викторина,празника завърши с дискотека и много настроение…

Основна грижа на менторите през целия период  е  да  мотивират младежите да ходят на училище, да се отнасят отговорно към задълженията си в домовете и в училище и съзнателно да градят бъдещето си. Особено мотивиращо е движението им от една институция в друга и как след пребиваването в Защитено жилище за млади хора в риск, ако те нямат завършено образование и работа са застрашени наистина да останат на улицата… това е един от сериозните ни мотиви за личностното им развитие и отговорно поведение към себе си…

КООРДИНАТОР ПРОЕКТ: Антония Месерджиева

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ана Буриева

 

25 години Асоциация Деметра

Новини и събития