Български English

Британски опит за превенция на сексуално насилие над деца

От 27 до 31 май група от 4 студенти и координатора на проекта бяха на посещение във Фондация Луси Фейтфул – Великобритания и проучиха опита на британските колеги за превенция на сексуално насилие и злоупотреба с деца. Посещението се организира в изпълнение на дейностите по проект “Safe community-safe children”, който се изпълнява от Асоциация „Деметра“ – гр. Бургас в партньорство с фондация „Луси Фейтфул“ – Англия и се финансира от Фондация ОАК. В групата участваха 2 студентки от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас  – специалност „социална педагогика“, студент от БСУ – специалност „Психология“ и студентка от ПУ „Паисий Хилендарски“ – специалност „социална педагогика“.   В програмата на обучението студентите се запознаха с опита на партньорите в работата им с деца и родители, получиха техни обучителни програми и материали, обсъдиха с колегите темите за безопасния интернет и опасностите от кибернасилието. В следващите месеци предстои работният екип по проекта да подготви 2 обучителни програми за деца на 5-6 г  и 12 – 13 години, както и програма за обучение на родители за превенция на сексуално насилие и злоупотреба с деца и в началото на новата учебна година обучените студенти  да пилотират програмите пред ученици от основните и средни училища в  областите  Бургас и Пловдив.

 По време на обучението партньорите показаха много обучителните филмчета и клипове за  деца и родители, които прилагат с учебна цел в работата  за превенция във тяхната организация, запознаха ни със специалистите,  работещи в организацията, както и с работната им среда и горещата линия, която обслужват.

Едновременно с това от 21 до 23 май друга група от 6 студенти от същите университети преминаха обучение в гр. Долна Баня, заедно с професионалисти от Фондация „Пулс“ Перник, с обучител от същата Фондация от Великобритания. Те получиха подготовка за работа с метода „Таралежи“- програма за превенция  и намаляване на риска от сексуално насилие над деца.

25 години Асоциация Деметра

Новини и събития